Ask me anything here:

Tuesday, June 22, 2010

Resepi fafa si comel-2


helo guys...
mcm mane arini, sume sihat tak?
ok2, hari ni chef na bg resepi pengat pisang.

turun temurun punye resepi ni.
u guys patot cube ok.
;p

'Pengat Pisang'

Bahan-bahan:

Pisang (i buat 3 ikat sbb ada sedara2 skali)
Gula Melaka
Gula ape eyh? yg putih2 tu.. huhu
Sagu
Garam
Air
Santan
Daun pandan

Cara-caranya:

1. Kopek kulit pisang. potong2 pisang. Jangan tebal sgt n jgn nipis sgt. Potong serong pon bole. Ikot tekak masing2. Pastu basuh n selawat.

2. Isi air (1 cawan je) dlm periuk ke kuali ke pape je yg anda gune. haha. jgn byk2 air tu. Cukup 1 cawan je. Masukkan daun panda yg telah di cuci.

3. Masukkan gula melaka n pisang yg sudah di potong itu. Kacau hingga gula tu cair. Kene kacau selalu, jgn biar hangit. huhu.

4. Tambah gula putih tu (dlm 12 sudu). Tambah garam dlm secubit camtu dulu. Pastu kacau2 n rasa sikit. Kalau kurang manis, tambah gula lg. Tambah air kalau mcm pekat sgt.

5. Masukkan santan (dlm 1 kotak) & kacau2. pastu rasa sikit ada rasa lemak ke tak. Kalau tak lemak, masuk garam sikit. kacau2 n rasa lagi. ;)

6. Masukkan sagu (utk bg pekat). kacau2 sampai sagu tu dari putih tukar jadi jernih.

7. Siap di hidang.

Selamat mencuba.
ayah, cpt balek umh. rasa kakak masak sedap ke tak. hihi.
cik ti n cik kamarul, cpt dtg rasa fara masak lg ni. ngee
;p

No comments:

Post a Comment